Please install Flash and turn on Javascript.

Βιογραφικά

Βιογραφικά

 

Εμμανουέλα Βογιατζάκη–Κρουκόβσκι

Εικαστικός με MA στην Σκηνογραφία/Ενδυματολογία από το Saint Martins και ΜΑ στις Οπτικοακουστικές Παραγωγές από το London Metropolitan University με ειδικότητα σκηνοθεσία και μοντάζ. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα διατριβής η Επίδραση της Τεχνολογίας στις Παραστατικές Τέχνες. Η επαγγελματική της καριέρα περιλαμβάνει περίπου 30 παραστάσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, 20 φιλμ μικρού μήκους και 1 ταινία μεγάλου μήκους (British Film Institute). Πριν έρθει στο Πανεπιστήμιο εργαζόταν στο BBC ως υπεύθυνη για τις ρομποτικές κάμερες και το φωτισμό του δελτίου ειδήσεων. Έχει γράψει δύο θεατρικά κείμενα, συμμετάσχει σε συνέδρια ως ομιλήτρια ή ως μέλος επιτροπών.



Μαρία Βελιώτη-Γεωργoπούλου

Kοινωνική Ανθρωπολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταπτυχιακό (D.E.A.) και Διδακτορικό Δίπλωμα στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Παρίσι). Έχει εργαστεί στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ)-Αρχεία Ν.Αργολίδας και στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα. Έχει συμμετάσχει στο σχεδιασμό και στην οργάνωση εκθέσεων σε μουσεία και έχει πραγματοποιήσει επιτόπια έρευνα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, στην Αργολίδα και γενικά στην Πελοπόννησο. Το διάστημα 2004/05-2006/07 δίδαξε Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Από το ακαδημαϊκό έτος 2006/07 διδάσκει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου μαθήματα σχετικά με τα Δρώμενα και το Λαϊκό Θέατρο. Επιμελήτρια δύο συλλογικών τόμων και συγγραφέας τριάντα περίπου μελετών (σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και συλλογικούς τόμους) και λημμάτων σε ανθρωπολογική εγκυκλοπαίδεια. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Πελοπόννησος, τελετουργίες, κουκλοθέατρο, συγγένεια, υλικός πολιτισμός, μουσεία, ιστορική ανθρωπολογία, Αρβανίτες.



Κωστούλα Καλούδη

Διδάκτωρ, Διδάσκουσα στη Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και στη συνέχεια έκανε κινηματογραφικές και οπτικοακουστικές σπουδές στη Γαλλία. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο πανεπιστήμιο Paul Valery-Montpellier III. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η σχέση του κινηματογράφου με την Ιστορία μέσα από την Ιστορία του κινηματογράφου και η αναπαράσταση συλλογικής και προσωπικής μνήμης στις ταινίες μυθοπλασίας.



Áλκηστις Κοντογιάννη

Καθηγήτρια Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Διδάκτορας Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Η Άλκηστις είναι συγγραφέας 4 βιβλίων του ΟΕΔΒ, 38 παιδικών και 12 παιδαγωγικών βιβλίων με θέμα τη Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση, τη Μουσειακή Εκπαίδευση και το Κουκλοθέατρο. Τελευταίο βιβλίο της είναι το «Μαύρη Αγελάδα, Άσπρη Αγελάδα, Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Διαπολιτισμικότητα» Συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά Κοινοτικά προγράμματα και πανευρωπαϊκές έρευνες όπως Dynamic Pedagogy, Affective Education Network, Drama and Culture, Neothemi και aft/Comeniusκαι δημοσιεύει εργασίες της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει μια σκυλίτσα που τη λένε Λιούμπω, δηλαδή Αγαπούλα, είναι Θιβετιανή κυρά και η Άλκηστις επιμένει να γραφτεί αυτό στο βιογραφικό της λες και είναι δημοτολόγιο σκύλων…

- Ακούσατε ακούσατε - Αργολιείς, Κορινθείς , Πατρινοί, Λάκωνες και γενικά καλλιτεχνο-κουλτουριάρηδες Πελοποννήσιοι. Η Άλκηστις είναι η Άλκηστις και αυτό είναι αυτό, δεν αναλύεται ούτε περιγράφεται. Μόλις ήρθε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Προφανώς έχει τσιγγάνικη ψυχή και περιπλανιέται αναζητώντας εσάς. Αν έρθετε στο Συνέδριο μπορείτε να την ακούσετε και να μιλήσετε μαζί της. Της αρέσουν οι μυρωδιές, τα χρώματα, οι σκύλοι, οι αγελάδες, τα ταξίδια και τα φώτα. Συμπαθεί τους άλλους και τους εκείνους και πολλές φορές χρησιμοποιεί τη λέξη «διαπολιτισμικότητα». Επικοινωνιακός τύπος...



Στάθης Μαρκόπουλος

Κουκλοπαίκτης. Μαθήτευσε στον Ισπανικό θίασο κούκλας Marionetas del Matadero και στην Ακαδημία Κουκλοθεάτρου της Πράγας. Από το 1992 ασκεί επαγγελματικά την τέχνη της θεατρικής κούκλας στην Ελλάδα και το εξωτερικό με παραγωγές του «Κουκλοθέατρου Αγιούσαγια!», του οποίου είναι ιδρυτής, καθώς και σε συνεργασία με άλλους θιάσους. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, συνέδρια, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις για το κουκλοθέατρο (www.ayusaya.com).



Μάνθος Σαντοριναίος

Καλλιτέχνης και ερευνητής των νέων μέσων. Είναι Επίκουρος καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στα Πολυμέσα και από φέτος οργάνωσε και είναι επιστημονικός υπεύθυνος σε ένα Ευρωπαϊκό Μάστερ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Paris 8 με αντικείμενο την «Τέχνη, εικονική πραγματικότητα και πολυχρηστικά συστήματα καλλιτεχνικής έκφρασης» . Έχει ασχοληθεί με τηλεοπτικές πειραματικές εκπομπές, με πολυθεάματα και διαδραστικά έργα και έχει διοργανώσει διεθνείς εκδηλώσεις για τον ψηφιακό πολιτισμό. Έχει εκδοθεί στη Γαλλία το βιβλίο του «Από τον πολιτισμό του χαρτιού στο Ψηφιακό πολιτισμό», ενώ σύντομα πρόκειται να εκδοθεί και στην Ελλάδα.



Áννα Σαντοριναίου

Κατασκευαστής κουκλών και κουκλοπαίχτρια. Έχει συμμετέχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές και θεατρικές παραστάσεις. Έχει συμμετέχει με ειδικές κατασκευές και κουστούμια σε πολυθεάματα και καλλιτεχνικά έργα.



Μαρία Σπυριδοπούλου

Πτυχιούχος γαλλικής, ιταλικής και αγγλικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ca’Foscari της Βενετίας (Lingue e Letterature Straniere Occidentali) και διδάκτωρ Συγκριτικής Γραμματολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (θέμα της διατριβής: La typologie de la metaphore nominale dans la poesie surrealiste francaise et grecque: sa nouvelle identite et ses figures de l’innovation). Οι δημοσιεύσεις και το ερευνητικό της έργο εστιάζονται στη συγκριτική μελέτη της ελληνογαλλικής και ιταλικής λογοτεχνίας, με έμφαση στο μεταυπερρεαλιστικό μυθιστόρημα και στις σχέσεις γαλλικής και ελληνικής υπερρεαλιστικής ποίησης. Περιοχές επιστημονικών ενδιαφερόντων: ποίηση 19ου και 20ου αιώνα, λογοτεχνική μετάφραση, θεωρία της λογοτεχνίας, ρητορική.



Αντιγόνη Παρούση

Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το αντικείμενό της είναι: Παιδαγωγική της Θεατρικής Έκφρασης. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έκανε μετεκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στη σκηνοθεσία της μαριονέτας και διδακτορική διατριβή στο Θέατρο της Κούκλας, στη Θεατρική Ακαδημία της Σόφιας. Από το 1976 ασχολείται με το κουκλοθέατρο, δούλεψε για δεκαπέντε χρόνια στο κουκλοθέατρο Αθηνών «Ο Μπαρμπα-Μυτούσης» και συμμετείχε με παραστάσεις σε διεθνή φεστιβάλ μαριονέτας. Οργάνωνε για πολλά χρόνια το Διεθνές Φεστιβάλ Μαριονέτας στην Ύδρα και διευθύνει την ομάδα κουκλοθέατρου «Το Γκρι Κουτί». Τιμήθηκε το 2006 με το διεθνές βραβείο “Michael Meschke”, για τη συμβολή της στην ανάπτυξη και ανανέωση της τέχνης του κουκλοθέατρου.



Áγγελος Γουναράς

Θεατρολόγος και σχεδιαστής φωτισμού. Είναι πτυχιούχος Θεατρολογίας του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ. Μεταπτυχιακό Ανώτερης Θεατρικής πρακτικής με ειδίκευση στο σχεδιασμό φωτισμού στο Central School of Speech & Drama του Λονδίνου. Δίδαξε θεατρική αγωγή και προετοιμασία σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία. Εργάστηκε ως β. σκηνοθέτη στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης της Θεσσαλονίκης. Τεχνική υποστήριξη, σχεδιασμός φωτισμού, οργάνωση σε εκθέσεις στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. Με το σχεδιασμό φωτισμού και τη θεατρική τεχνική ασχολείται επαγγελματικά από το 1996 σε διάφορα είδη θεάτρου και έχει συνεργαστεί με φορείς στο Ην. Βασίλειο (CSSD,Lion & Unicorn) και Ελλάδα (Α.Π.Θ., Ιδιωτικοί θίασοι και θέατρα, Πολιτιστικός Οργανισμός Καλαμαριάς). Είναι μέλος του Ε.Τ.Ε.Π του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.